Blog

Kitcherie: kuurgerecht of dagelijkse kost

Kitcherie?

Kitcherie (of kichadi) is een gerecht uit de Ayurvedische keuken op basis van rijst en linzen. De combinatie van rijst en linzen bevat alle belangrijke voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft. Bovendien is het gerecht warm en smaakt het lekker door de vele kruiden. Kitcherie wordt het meest voorgeschoteld tijdens een zuiveringskuur, maar kan ook perfect dienen als ‘dagelijkse kost’.

Ingrediënten (2 porties)

  • 1 kopje basmatirijst (+/- 125 g)
  • 1/3 kopje linzen (+/- 40 g): neem bij voorkeur gele linzen, ook gekend als ‘moong daal’ of ‘mung daal’.
  • 1 eetlepel ghee of kokosolie
  • 2,5 kopjes water
  • ½ koffielepel asafoetida
  • ½ koffielepel zwart mosterdzaad
  • ½ koffielepel komijnzaad
  • 1 koffielepel gesneden verse gember
  •  ½ koffielepel kurkuma
  • 4 zaaddoosjes groene kardemom
  • 1 stuk kaneelschors
  • 5 zwarte peperkorrels
  • eventueel natuurlijk zeezout

Waarom kitcherie één van je favorieten wordt

  • Dit gerecht maak je in een handomdraai klaar.
  • De ingrediënten zijn zeer goedkoop.
  • Het is een éénpansgerecht: weinig afwas dus!
  • Kitcherie kan je eindeloos variëren met allerlei groenten.
  • Je kan kitcherie meenemen naar je werk en daar opwarmen.
  • Met de restjes kan je kroketjes maken.
  • Kitcherie is zeer licht verteerbaar.
  • Kitcherie is glutenvrij, zuivelvrij en vegan!

Bereidingswijze

  1. Week de rijst en linzen enkele uren voordien. Bruine of groene linzen mag je zelfs een nacht laten weken.
  2. Verhit de ghee of kokosolie in een kookpan en laat de asafoetida, mosterdzaad en komijnzaad meebakken tot het knispert.
  3. Spoel de geweekte rijst en linzen af met water in een zeef en voeg die toe aan de kruiden in de kookpot.
  4. Doe er het water bij en hou het vuur hoog tot het water borrelt.
  5. Doe er ondertussen de andere kruiden bij: gember, kurkuma, kardemom, kaneelschors, peperkorrels en eventueel zout.
  6. Doe een deksel op de kookpan en laat de kitcherie verder pruttelen op een zacht vuurtje tot alle vocht weg is. Dit kan je controleren door de kitcherie wat weg te duwen met een vork, zodat je de bodem van de kookpan ziet. Niet roeren totdat de rijst en linzen volledig gaar zijn! Als de kitcherie te droog is, kan je wat extra water toevoegen.
  7. Verwijder de kardemom, peperkorrels en kaneelschors. Als je moeite hebt om de peperkorrels terug te vinden, kan je ook wat gemalen, zwarte peper gebruiken.

Nog enkele tips

  • De hoeveelheid rijst en linzen kan je aanpassen volgens je eigen nood. De verhouding rijst en linzen is 3 delen rijst op 1 deel linzen.
  • Bij kitcherie kan je allerlei groentjes serveren: wortels, koolrabi, broccoli, courgette, paprika, aubergine, paksoi, pompoen, venkel,… Tijdens een zuiveringskuur, bereid je best de groenten in ghee/kokosolie met asafoetida, mosterdzaad en komijnzaad (1/2 koffielepel van elk).
  • Je kan de groenten ook samen met de rijst en linzen klaar maken: dan heb je nog minder afwas! Voeg de gewassen en klein gesneden groenten toe voordat je de rijst en linzen in de pot doet. Je kan eventueel nog extra kruiden toevoegen, die bij je groenten passen: venkelzaad bij venkel, tijm en rozemarijn bij courgette en aubergine, peterselie bij wortels,…

Smakelijk!

Heb je vragen bij dit recept of een heel andere vraag over voeding? Stuur gerust een mailtje naar Annelies De Graeve, voedingsconsulente.