Blog

Zuiveren volgens de Ayurveda

Afvalstoffen

Zuiveren vormt een heel belangrijk aspect in een Ayurvedische behandeling, want daardoor verwijder je afvalstoffen uit het lichaam. Afvalstoffen veroorzaken tal van ongemakken en vormen de basis van vele aandoeningen. Zuiveren volgens de Ayurveda betekent dat het spijsverteringsvuur wordt aangewakkerd, zodat de spijsvertering optimaal verloopt en ook de afvalstoffen worden verbrand. Je blijft dus eten, zo veel als je nodig hebt, maar enkel licht verteerbare gerechten. Groentesoep en kitcherie (klik hier voor recept) zijn ideaal tijdens een zuiveringskuur: ze bevatten alle belangrijke bouwstoffen, die je lichaam nodig heeft, ze zijn warm én lekker genoeg om het vol te houden!

Wanneer doe je best een zuiveringskuur?

De lente is de beste periode om een grote zuiveringskuur te volgen: de natuur vernieuwt zich na een lange, koude winter. Ook het lichaam heeft dan nood aan ‘vernieuwing’ en een zuiveringskuur kan daarbij ondersteuning bieden. Toch kan je in ieder seizoen zuiveren, zeker als je voelt dat je lichaam behoefte daaraan heeft. Is er aanslag op je tong? Ruikt je adem onfris? Is je eetlust verminderd? Blijft je eten op je maag liggen? Ben je voortdurend opgeblazen? Ruikt je stoelgang sterk? Heb je minder energie? Voel je je lusteloos? Slaap je slecht? Als je één of meerdere van deze ongemakken herkent, dan heb je wellicht afvalstoffen in je lichaam. Zo snel mogelijk zuiveren is de boodschap!

do’s

 • voldoende eten op regelmatige tijdstippen
 • traag eten en goed kauwen
 • voldoende water of kruidenthee drinken
 • elke dag verse kitcherie maken
 • blijven actief zijn
 • voldoende rust nemen
 • massage na het kuren: het is belangrijk om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, voordat je een (Ayurvedische) massage neemt!

Duur van de kuur

don’ts

 • niet eten of te veel eten!!!
 • te snel eten of eten terwijl je een andere activiteit doet
 • te weinig drinken of iets anders drinken dan water of kruidenthee
 • kitcherie te lang bewaren en/of te vaak opnieuw opwarmen
 • te veel of te lang slapen, stilzitten,…
 • te veel werken, te hard sporten,…
 • massage tijdens het kuren: door de massage kan je de nog aanwezige afvalstoffen dieper in je systeem brengen.

Om een goede start te maken met je kuur, kan je best drie keer per dag pure kitcherie eten gedurende 1 of 2 dagen. Daarna kan je verder kuren door 3 keer per dag kitcherie te eten, aangevuld met groenten en/of groentesoep. Bij sommige mensen verloopt het zuiveren zeer kort en krachtig: zij kunnen last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, diarree,… Bij anderen verloopt het zuiveringsproces veel trager en zonder merkbare ongemakken. Voor beide geldt: volhouden tot je spijsvertering vlot verloopt en je lichamelijke klachten verminderd zijn. Meestal volstaat een kuur van 7 dagen.

Resultaten

Zuiveren volgens de Ayurveda kan een weldadig effect hebben op fysiek, mentaal en emotioneel vlak:

 • fysiek: minder gewrichtspijn, soepelere spieren, minder ontstekingen, vlottere spijsvertering, minder migraine, meer energie,…
 • mentaal: dieper slapen, betere concentratie, makkelijker onthouden, meer inspiratie,…
 • emotioneel: meer vitaliteit, een dieper gevoel van rust en tevredenheid, meer enthousiasme,…

De resultaten verschillen van persoon tot persoon en zelfs van kuur tot kuur…

Persoonlijke ervaringen

Een eerste, belangrijke ervaring bij het kuren was dat ik te hoge verwachtingen koesterde. Een belangrijke drijfveer voor het volgen van een zuiveringskuur was aanvankelijk: ‘verlost geraken van al mijn problemen’. Nu weet ik al dat een zuiveringskuur volgens de Ayurveda geen tovertruc is en ben ik tevreden met elke verbetering. 🙂

Ondertussen weet ik ook al dat je niet altijd het beoogde resultaat bekomt. Zo heb ik al vele zuiveringskuren gedaan om me fysiek beter te voelen en bleek de kuur vooral effect te hebben op emotioneel vlak: allerlei (onverwerkte) emoties kwamen naar boven gedreven. Gelukkig had ik al kennis gemaakt met mijn collega’s en het HEEL-principe, zodat ik ook op emotioneel vlak kon ‘zuiveren’!

Ik wens je alvast goede moed bij je kuur!

Heb je nog een vraag over kuren volgens de Ayurveda? Of heb je nood aan begeleiding tijdens je kuur? Neem gerust contact op met Annelies De Graeve, voedingsconsulente.